Movem Sant Just | Darrera la porta blindada
15667
post-template-default,single,single-post,postid-15667,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Darrera la porta blindada

Darrera la porta blindada

A les dependències del Parlament Europeu, a Brussel·les, envoltada de fortes mesures de seguretat i de fortes restriccions d’accés, s’hi amaga la documentació avui disponible sobre els acords del TTIP (acrònim anglès de l’ “Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió”). Es tracta ni més ni menys que d’un acord de liberalització de comerç i inversions que prioritza l’interès comercial de les empreses transnacionals per sobre l’interès general. Les negociacions del TTIP es porten en secret, sense que hi hagi l’imprescindible control democràtic ni la suficient informació a la ciutadania.

El TTIP suposa un retrocés en matèria de drets. En primer lloc suposarà una cooperació UE-EUA en matèria de regulació, rebaixant els estàndards en matèries com la protecció mediambiental, de la salut i alimentària. Per altra banda suposarà una enorme liberalització dels serveis que suposarà que grans multinacionals entrin en sectors que ara tenim blindats com a públics. Finalment es perdran drets en matèria de justícia, ja que els conflictes derivats de la competència estaran resolts per tribunals arbitrals que afavoreixen els interessos de les multinacionals en contra dels estats.

En les darreres setmanes, Greenpeace Holanda ha filtrat documentació relacionada amb el TTIP que ha fet saltar totes les alarmes. Es tracta d’un document de 248 pàgines que estableix les bases del que ha de ser la futura regulació comercial. Podeu trobar el document i el seu desplegament al lloc web http://www.ttip-leaks.com .

En un moment en el que des de la ciutadania ens estem plantejant com poder recuperar una millor qualitat democràtica per governar-nos des de les institucions, el TTIP no deixa de ser el major atemptat en molts anys contra el control democràtic dels afers comuns. La dependència absoluta de les nacions i els estats enfront els interessos econòmics de les multinacionals està sobre la taula. Estem davant la consagració definitiva d’un ordre mundial que situa el capitalisme com a eix central de les nostres vides i l’enriquiment de les grans corporacions com a l’objectiu al servei del qual hem de doblegar-nos.

A nivell europeu són molts els municipis que comencen a posicionar-se contra el TTIP, desenvolupant una xarxa capaç d’articular una campanya activa a nivell europeu i emprendre accions en defensa dels drets socials, laborals i mediambientals entre altres. I és que amb l’entrada en vigor del TTIP els municipis i les regions perdrien bona part de la seva capacitat d’autogestionar-se. Creiem que Sant Just hauria de posicionar-se en aquest aspecte i per això en els propers mesos el grup municipal de Movem Sant Just propiciarem una sèrie d’accions informatives i  presentarem una moció per que el ple de l’ajuntament declari el nostre poble com a municipi lliure de TTIP.