Movem Sant Just | Finançar les bressol no és cap prioritat (sembla)
15653
post-template-default,single,single-post,postid-15653,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Finançar les bressol no és cap prioritat (sembla)

Finançar les bressol no és cap prioritat (sembla)

Fa uns dies coneixíem que el Govern de la Generalitat ha “redireccionat” les partides destinades a cofinançar les places d’escoles bressol municipals cap a pagar concerts educatius a escoles privades. Finalment han caigut les caretes i podem parlar obertament de biaix ideològic en la política educativa, deixant de banda excuses de mal pagador i mals imaginaris.
Recordem que la Generalitat va adquirir el compromís de col.laborar en el sosteniment de les places aportant 1800 euros, que suposava (segons càlculs del mateix Departament D’Educació) aproximadament un terç del cost efectiu. La resta el posaven teòricament un terç les famílies i un altre els ajuntaments. Aquesta quantitat es va anar reduint fins a arribar a 0 els darrers anys. En el cas de Sant Just suposa que l’ajuntament deixa d’ingressar uns 190.000 euros cada any. La Diputació de Barcelona (amb diners, recordem, que han anat en detriment d’altres aportacions cap als mateixos municipis) ha realitzat aportacions de 875 euros els darrers 3 anys de manera substitutiva de la Generalitat, sense que aquesta li reconegui aquestes aportacions com a deute a retornar.
Ja no és només l’incompliment sistemàtic d’uns compromisos adquirits al Parlament de Catalunya amb el desplegament de la llei 5/2004, ni una mostra més de la deslleialtat cap als ajuntaments, ni una conseqüència més del desinterès cap a una etapa educativa (la 0-3) que és fonamental pel desenvolupament de l’infant i bàsica per l’equitat educativa, sinó que ha estat una catàstrofe que ha impedit la generalització dels serveis educatius a la petita infància.
A Sant Just hem evitat repercutir aquesta retirada de finançament en les quotes de les famílies, però clar, això ha tingut unes conseqüències no desitjades. Si haguéssim tingut un finançament assegurat, estable, pactat a mig i llarg termini, el nostre municipi disposaria ara de més serveis pels infants i les seves famílies, més places d’escola bressol, un sistema de tarifació social més extens del que ja tenim ara i, el que és més important, més oportunitats per a tothom.
Cal que la Generalitat reprengui el seu compromís cap a l’educació 0-3, amb un retorn progressiu als 1800 euros per plaça i que faci efectiu el pagament de les quantitats que aquests anys ha deixat d’ingressar. L’atenció a la petita infància és, també, una estructura d’estat a qualsevol país que vulgui el millor per la seva ciutadania.