Movem Sant Just | Comunicat de Movem Sant Just – Entesa en relació a l’1-O
15691
post-template-default,single,single-post,postid-15691,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Comunicat de Movem Sant Just – Entesa en relació a l’1-O

Comunicat de Movem Sant Just – Entesa en relació a l’1-O

MOVEM SANT JUST – ENTESA, davant la convocatòria per part del Govern de la Generalitat d’un referèndum d’autodeterminació el pròxim dia 1 d’octubre manifestem:
 1.  Que defensem l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya, mitjançant un referèndum vinculant i efectiu, al marge de l’excepcionalitat que ha marcat tot aquest procés.
 2. Que el govern del PP, amb la complicitat d’altres formacions polítiques, són directament responsables de la situació generada. La seva incapacitat d’abordar el problema des del diàleg, la negociació i la política, la seva obstinació en instrumentalitzar la justícia, i la seva irresponsable actitud de foment de l’anticatalanisme únicament per captar vots i desviar l’atenció pública dels seus casos de corrupció, ens ha portat a aquesta situació de confrontació i incertesa de la qual és difícil entreveure una sortida.
 3. Que el govern de JXS, amb el suport de la CUP, ha incorporat de manera tardana la idea del referèndum fent que aquesta opció es veiés dilapidada per la seva precipitació fruit del compromís d’obtenir resultats en 18 mesos.
 4. Que en aquest context veiem l’1 d’octubre com un pas més en la consecució de la consulta vinculant que les catalanes i els catalans necessitem.
 5. Que més enllà de qualsevol consideració o matís existeix una gran quantitat de ciutadania de Sant Just que vol participar en el referèndum exercint el seu vot, i que això és per nosaltres una màxima. Estem fent tot el possible perquè tothom qui ho desitgi pugui votar en unes condicions les més similars a les que habitualment es donen en altres comicis electorals.
 6. Que la convocatòria, l’organització i el desenvolupament de la jornada electoral, a diferència d’altres vegades, recau de manera exclusiva en la Generalitat de Catalunya.
 7. Que abans de l’aprovació de la legislació que empara el referèndum, i abans per tant de la suspensió del Tribunal Constitucional, l’ajuntament (amb un treballat acord dels partits de govern) i la Generalitat acorden activar 7 dels 10 espais habituals, quan la proposta inicial de la Generalitat era de 2. Aquests espais corresponen a locals o bé propietat de la Generalitat o bé espais on hi desenvolupa les seves activitats. De comú acord, els 3 partits de govern, ho fan saber a la Generalitat i donem per garantida la participació. A hores d’ara estem a l’espera de la comunicació dels locals per part de la Generalitat.
 8. Que un cop aprovada la Llei del Referèndum aquesta va ser impugnada l’endemà, sense que des del Govern se’ns informi de com queda la seva determinació en relació a la celebració de l’1 O i de com hem d’actuar per continuar amb la nostra voluntat de facilitar la participació. Per altra banda el cos d’intervenció i secretaria, així com els alcaldes i alcaldesses, reben una comunicació del govern espanyol advertint de la suspensió de la Llei del Referèndum i de les conseqüències que comporta afavorir-lo de qualsevol manera.
 9. Que la situació actual és d’una volatilitat extrema que ens obliga a seguir de manera atenta l’evolució del panorama jurídic – polític.
 10. Que valorem molt especialment el diàleg i consens assolit dins l’equip de govern en un moment que la polarització sembla afavorir la discrepància i la ruptura.
 11. Que ens sabem representants de molta ciutadania que ens va fer confiança el passat maig del 2015 i de la que sabem que en moments com aquests vol que ens posicionem a favor de la participació.
 12. Que Movem Sant Just considera que participar en la consulta de l’1 d’octubre és una manera de mobilitzar-se i que afavorirem que desemboqui en un procés de negociació que possibiliti la consecució d’un referèndum amb totes les garanties i vinculant.