Movem Sant Just | Comunicat Movem Sant Just
15715
post-template-default,single,single-post,postid-15715,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Comunicat Movem Sant Just

Comunicat Movem Sant Just

Malgrat que repetidament hem opinat que el referèndum proposat no podia tenir efectes directes sinó que suposava un pas més cap a la consecució del referèndum pactat i vinculant que el país necessita, el passat 1 d’octubre, i la nit anterior, vam ser als centres de votació de Sant Just, al carrer, per defensar les urnes, el dret a la lliure expressió i la dignitat de totes i tots. Allà ens vam trobar amb molts companys i companyes, veïns i veïnes, compartint aquella jornada dura i emocionant.

Volem en primer lloc felicitar l’organització, absolutament espectacular i mil·limètrica, i en segon lloc a totes les persones que van sortir al carrer a votar, a mobilitzar-se i a contribuir que la jornada fos possible tot i l’excepcionalitat.

Volem denunciar la brutalitat de l’acció de la policia Nacional i la Guàrdia Civil, i volem posar de manifest el fracàs del govern del PP i de Mariano Rajoy. Les seves accions no només han suposat la intolerable violència contra la població (amb prop de 900 persones ferides) sinó una pèrdua de l’autoritat de l’Estat a Catalunya i una humiliació sense precedents.

En aquest sentit, i fent nostres les accions proposades des de l’espai dels comuns, demanem que es facin els màxims esforços per fer fóra el PP i el Sr. Rajoy mitjançant una moció de censura i emplacem el PSOE a donar-hi suport d’una manera clara i diàfana. Cal fer-ho amb urgència, no podem esperar.

La situació actual demana generositat, diàleg, mediació i creativitat per trobar solucions a l’atzucac actual. Entre la ciutadania que considera que amb el resultat del referèndum es té tota la legitimitat per declarar unilateralment la independència (DUI) i aquella que creu que l’1 d’octubre no té cap valor, som moltes i molts els que creiem que cal aprofitar la constatació de tot el que va passar l’1 d’octubre per fer un salt endavant que no comporti, però, unilateralitat. La unilateralitat comportaria l’aïllament d’una part important de la societat que no se sent interpel·lada i mantindria en la seva naturalesa importants dèficits democràtics.

No ens podem quedar en el lema NI DUI NI 155, cal apostar per un treball unitari i potent, amb diàleg i negociació, amb mediació multinivell amb el paraigua de la UE, que contempli com a elements imprescindibles:

  • El reconeixement al dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya així com els mecanismes per exercir-lo.
  • El desistiment de la via unilateral.
  • Un canvi constituent que iniciï el procés cap a la redacció d’una Constitució Catalana i una reforma de la Constitució Espanyola que habiliti no només el model de societat que els catalans i les catalanes decideixin, sinó les relacions que s’articulin amb l’Estat Espanyol.
  • En cap cas és acceptable una cosmètica i descafeïnada reforma constitucional com algunes forces polítiques proposen.

 

Movem Sant Just considera necessària la creació d’espais transversals i unitaris que ajudin a reforçar la democràcia i la convivència. Catalunya un sol poble, Sant Just un sol poble. Nosaltres estem habituats a treballar en espais transversals, i segurament tant o més que ningú en sabem la complexitat de fer-ho, però també la riquesa que ens aporta. Treballem incansablement per col·laborar també, perquè no, des del petit espai que suposa Sant Just, en la recerca de sortides, de propostes.

Proposem la creació d’una Taula per la Democràcia, àmplia, transversal, que ens ajudi a recórrer de manera unitària el camí cap a una solució. Una taula que contempli no només els partits, sinó totes les entitats del nostre poble, i on des del respecte i els valors de la ciutadania i la cultura de la pau i la democràcia, apostem pels valors que ens uneixen.

Defensem els valors d’una ciutat educadora, una ciutat plena de valors i interaccions que cal que s’harmonitzin en positiu. Movem Sant Just ha iniciat ja contactes amb les xarxes de pobles i ciutats educadores per poder compartir propostes i formes de treballar. Cal estar pendents més que mai dels nostres infants i els i les nostres joves, hem de cuidar-nos els uns als altres, hem de fer dels valors de la concòrdia, el reconeixement i el respecte els fonaments del nostre poble.

No sabem què passarà la setmana vinent, però exigim al govern del PP que surti, per una banda, de l’immobilisme absurd i l’agressivitat de tocs imperialistes, i que per l’altra el govern de Catalunya i la seva majoria al Parlament no aboqui la ciutadania de manera irremissible a les conseqüències d’una DUI, amb la més que probable aplicació per part del govern del PP de l’article 116 de la CE i del 155.

Pel que fa a l’ajuntament de Sant Just, són molts els comentaris d’una part de la ciutadania que emplacen a ERC i a Movem Sant Just a trencar el govern municipal que actualment fa possible que el PSC ostenti l’alcaldia en la persona de Josep Perpinyà. Traslladar de manera directa la dinàmica frontista actual al govern de la nostra ciutat no creiem que sigui una bona idea. Però si aquest fet es produeix, donarem per extingit l’actual marc de govern i haurem d’emplaçar-nos a una nova negociació per trobar solucions fins a final de mandat. Solucions que hauran de tenir en compte el context i les nostres prioritats.

Els regidors de Movem han lluitat per les polítiques que actualment conformen la base del mandat, polítiques per a tothom. El dia que creiem que no siguem capaços d’aconseguir fer de Sant Just un lloc millor per a totes i a tots deixarem immediatament el nostre lloc al govern.

També manifestem que el govern municipal no es pot quedar immòbil i aïllat del que passi a Catalunya. Movem Sant Just prendrà la iniciativa perquè l’ajuntament, i el govern en particular, sigui conscient que cal treballar per la pau, la concòrdia, la dignitat i la democràcia, i cal que ho faci per a tothom. Potser ens caldran trobar noves fórmules, d’aquí la importància d’obrir nous espais transversals i unitaris, que posin els interessos de tothom per sobre dels legítims (fins a cert punt) interessos electoralistes.