Movem Sant Just | Comunicat de rebuig a la suspensió de l’autonomia de Catalunya
15721
post-template-default,single,single-post,postid-15721,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Comunicat de rebuig a la suspensió de l’autonomia de Catalunya

Comunicat de rebuig a la suspensió de l’autonomia de Catalunya

COMUNICAT DE MOVEM SANT JUST DESVERN DE REBUIG A LA SUSPENSIÓ DE L’AUTONOMIA DE CATALUNYA I EN DEFENSA DE L’AUTOGOVERN

 

El Consell de Ministres de dissabte 21 d’octubre de 2017, previ acord entre el PP, PSOE i C´s, va acordar mesures d’excepcionalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució per a ser elevades al Senat per a la seva aprovació.

 

L’activació d’aquest mecanisme, inèdit en la història política recent, suposa la suspensió de l’autogovern de Catalunya amb mesures com el cessament del president i vicepresident del govern i dels consellers que integren el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya; la direcció de la seguretat pública de Catalunya controlant el cos de Mossos d’Esquadra, que poden ser substituïts per efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, l’assumpció de les funcions de govern i administració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i del Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya, la intervenció dels mitjans públics de Catalunya (TV3 i Catalunya Ràdio) i el control i la limitació competencial legislativa del Parlament de Catalunya, al que se l’impossibilita d’exercir el control dels òrgans que governin provisionalment Catalunya -que correspon al Senat- i se l’imposa una censura prèvia en el debat polític.

 

Dites mesures han subvertit la legitimitat dels representants escollits pel poble de Catalunya amb la implantació d’una comissió tecnocràtica imposada que no representa l’expressió de la voluntat popular. Un govern tècnic guiat i dirigit pel govern de l’Estat Espanyol amb objectius imposats des d’una concepció de l’Estat que separa més que uneix, i amb un evident perill d’involució del nostre model de societat.

 

Un conjunt de mesures a executar contràries a la Constitució que s’invoca, i en especial als drets de participació política, de les llibertats d’informació i d’expressió, i al de l’autonomia de les nacionalitats i regions. En definitiva aquest acord representa la fallida de l’ordre constitucional i és un atemptat antidemocràtic al nucli essencial del dret a l’autonomia del nostre país. Un veritable cop d’Estat.

 

L’actitud bel·ligerant i d’humiliació cap a Catalunya per part del govern de l’Estat Espanyol forma part de la incapacitat endèmica del PP i C’s però també del PSOE, d’acceptar l’autèntica naturalesa plurinacional de l’Estat i, per tant d’afrontar des del diàleg polític aquesta realitat per a ells molesta i, tanmateix, innegable i necessària per bastir un model d’Estat de reconeixement de les nacions.

 

No estem disposats a renunciar ni al nostre autogovern ni a votar el seu futur, per això davant d’aquesta agressió l’única resposta possible, independentment del nostre posicionament polític i de no compartir el full de ruta del Govern, és donar suport a les nostres institucions, treballar per una democràcia i un país de qualitat i defensar la voluntat de la majoria de la societat de Catalunya de votar en un referèndum reconegut, inclusiu i amb garanties.

 

L’1 d’octubre no pot substituir el referèndum que Catalunya necessita. Les condicions d’excepcionalitat en les que es va desenvolupar van impedir que aquest complís amb els estàndards internacionals. Com a conseqüència, no és circumstància habilitant per declarar unilateralment la independència i podria instal·lar una profunda divisió en el si mateix de la societat catalana. Rebutgem l’immobilisme i la lògica recentralitzadora, però també les iniciatives unilaterals perquè poden conduir Catalunya a una greu esquerda social.

 

La societat catalana i el món local reaccionarà amb fermesa en defensa del nostre autogovern i en contra de la suspensió de les nostres institucions. La reacció d’organitzacions socials i de la ciutadania ha de ser contundent i exemplarment cívica. Des de la imposició i des de la força no es podrà resoldre la major crisi política, territorial i institucional de la democràcia que ha de tenir una solució política negociada.

 

Per això, és més necessari que mai promoure i articular la unitat del conjunt d’institucions públiques catalanes, forces polítiques, agents socials i entitats i organitzacions per donar una resposta des del civisme al segrest institucional i defensar el nostre autogovern.

 

Demanem també al PSC, al PSC del Baix Llobregat i al PSC de Sant Just que es desmarqui de manera contundent del suport que el PSOE ha donat a l’aplicació del 155 i en demani la seva retirada. Aquest és un pas important i imprescindible que ha de fer possible la continuïtat institucional de l’actual pacte de govern al nostre municipi.

 

Tot i la indignació que ens provoca les actuacions que vénen de lluny des de l’autoritarisme de determinades forces polítiques de l’estat; cal reiterar que només el diàleg i la democràcia seran les eines per superar la crisi territorial i institucional més greu dels darrers 40 anys.

 

Defensar l’autogovern de Catalunya constitueix l’expressió unitària de les aspiracions de Catalunya i el nostre horitzó de futur com a país.

 

En virtut d’aquestes consideracions considerem que cal:

 

  1. Rebutjar l’aplicació de mesures excepcionals derivades de l’activació de l’article 155 de la Constitució que suposen trencar l’autogovern de Catalunya.
  2. Exigir al govern de l’Estat espanyol que desactivi les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya en aplicació de l’article 155 de la Constitució i retorni les competències segrestades per recuperar la normalitat democràtica.
  3. Demanar al PSC, al PSC del Baix Llobregat i al PSC de Sant Just que condemni de manera explícita l’aplicació del 155 i que es desmarqui de manera contundent del suport que el PSOE ha donat a l’aplicació
  4. Articular una resposta unitària des de les institucions democràtiques, amb tots els partits polítics, els ajuntaments, sindicats, associacions empresarials, i societat civil en defensa de l’autogovern, coherent amb els valors i principis que garanteixen la cohesió social del nostre país.
  5. Manifestar que la DUI pot suposar un pas que s’allunyi de la resolució del conflicte, i que el President faria bé de no activar aquest mecanisme com a resposta a l’agressió del 155.
  6. Exigir la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats per defensar les seves idees des de la llibertat i la democràcia. Així mateix, procedir a arxivar totes les causes obertes judicialment com a reacció política davant de les diferents mobilitzacions i processos participatius.
  7. Exigir la retirada dels efectius policials del Cos Nacional de Policia i la Guardia Civil enviats de manera expressa a Catalunya per impedir les votacions de l’1 d’octubre i que romanen encara al nostre país.
  8. Exigir el Govern Espanyol que obri un diàleg amb la Generalitat de Catalunya i amb el conjunt d’actors polítics per buscar solucions polítiques democràtiques al conflicte. Unes solucions que permetin a la ciutadania catalana decidir el seu futur en un referèndum.
  9. Instar la Comissió Europea a la promoció d’una mediació política internacional imparcial que permeti trobar vies de diàleg que superi les solucions unilaterals.
  10. Preservar la cohesió social i la convivència cívica i democràtica des de la diversitat i pluralitat i els valors existents al nostre país.