Movem Sant Just | Un Sant Just que mira el món
15859
post-template-default,single,single-post,postid-15859,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Un Sant Just que mira el món

Un Sant Just que mira el món

UN SANT JUST QUE MIRA AL MÓN:

PER LA COOPERACIÓ INTERNACIONAL, LA SOLIDARITAT, EL FOMENT DE LES EXPERIÈNCIES I L’INTERCANVI AMB ALTRES PAÏSOS I LA MOBILITAT INTERNACIONAL DELS I LES JOVES


Cooperació internacional, ciutats refugi, acompanyament persones migrades

Sant Just Desvern és l’espai col·lectiu que pertany a tots els seus habitants que tenen el dret a trobar-hi les condicions per la seva realització política, social, econòmica, cultural i ecològica. També és l’espai per la solidaritat i la cooperació, l’espai de compromís i d’acollida, l’espai de ciutat refugi per moltes persones que han patit la crisi migratòria. És també l’espai de la mirada al món, de la generació d’oportunitats a través de la promoció de programes de mobilitat internacional.

Sant Just viu amb compromís la seva vocació de ciutat refugi i llueix amb orgull l’acollida aquest darrer any dels diversos menors estrangers no acompanyats (MENA) als que hem pogut ajudar a viure la seva complicada situació una mica millor amb l’ajuda de l’estructura municipal i de les entitats que hi han col·laborat. Hem de poder incidir davant la crisi humanitària que estem vivint a Europa i pressionar juntament amb altres pobles i ciutats per complir amb els contingents de població refugiada compromesos pel govern espanyol i que aquest continua incomplint.

Som també un municipi amb una llarga trajectòria de projectes de cooperació al desenvolupament. Sant Just Solidari n’és segurament el màxim exponent, tot i que entitats com Acció Solidària i Logística han arrelat també. Cal reconèixer, però, que la complexitat tècnica, social i d’altres aspectes han provocat que els projectes hagin requerit una tecnificació excessiva que els ha allunyat del coneixement i la quotidianitat de la població de Sant Just. Cal rellançar la projecció social dels nostres projectes de cooperació així com de reprendre els compromisos de finançament fins a arribar al 0,7% del pressupost municipal en matèria de cooperació.

Mobilitat Internacional: experiència vital, equitat, cohesió, cultura

Per altra banda necessitem que els i les nostres joves tinguin l’oportunitat de viatjar, de participar en projectes d’intercanvis culturals i educatius amb altres ciutats i pobles d’Europa i més enllà. Per això des del Casal de Joves hem seguit impulsant projectes de mobilitat internacional que han involucrat ja més de 200 joves i que han de seguir creixent i fer que Sant Just es pugui mantenir en la posició de lideratge en aquest tipus de projectes. Viatjar és créixer, formar-se, conèixer món, una oportunitat que hem de fer que arribi a tothom més enllà de la seva realitat sòcio-econòmica. Però també ho és rebre visitants d’arreu, ser-ne amfitrions i amfitriones, redescobrir i explicar la nostra realitat a través dels ulls dels qui vénen de fora. Necessitem que Sant Just continuï essent un poble d’oportunitats i aquest ha de ser sens dubte una acció a potenciar.

Un ajuntament connectat a projectes europeus

Un element clau per l’ajuntament del futur ha de ser la participació en projectes europeus centrats en la prestació de polítiques públiques. Reflexionar conjuntament amb altres ciutats i pobles és essencial per poder trobar les millors fórmules per prestar els serveis i compartir-los amb la ciutadania. Hem tingut alguna experiència en l’àmbit educatiu a partir de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i també en l’àmbit de la cultura amb el projecte Poctefa Ciutats Creatives. Cal incorporar-ho com un eix habitual en l’elaboració de polítiques públiques.

Els 4 eixos d’acció per mirar el món i comprometre-s’hi

Per tot això des del govern de Sant Just la gent de Movem:

  • Recuperarem d’una vegada per totes la inversió municipal del 0,7% del pressupost en projectes de cooperació al desenvolupament
  • Desenvoluparem i dotarem del pressupost necessari el Pla Municipal l’Acollida de Persones Refugiades i potenciarem les activitats complementàries per realitzar el millor acompanyament possible a col·lectius com els menors estrangers no acompanyats
  • Potenciarem els intercanvis internacionals en joves i adolescents a través del Casal, fent que l’enriquiment cultural dels intercanvis sigui també una eina d’equitat i d’oportunitats
  • Apostarem per treballar en xarxes i equips de treball que aprofitin les oportunitats de vincular-se a projectes europeus per innovar i potenciar la qualitat i dels serveis a la ciutadania. Apostarem per vincular-nos a projectes europeus relacionats amb la sostenibilitat i la governança ciutadana en matèria de gestió de residus.