Movem Sant Just | Vaga Mundial pel Clima
15937
post-template-default,single,single-post,postid-15937,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vaga Mundial pel Clima

Vaga Mundial pel Clima

El passat ple del mes de juliol vàrem declarar l’emergència climàtica, aquesta declaració té com a objectiu principal posicionar la crisi climàtica al centre del debat polític i social per plantejar una sèrie d’objectius i accions que permetin mitigar els efectes de l’escalfament global. La declaració d’emergència es vincula a dues premisses: reconèixer el problema i plantejar un eix d’actuació per resoldre-ho.
La crisi climàtica és conseqüència directa del model de producció extractivista i de consum globalitzat que posa en risc la nostra pròpia supervivència i la d’un gran nombre d’ecosistemes i que impacta de manera injusta especialment a les poblacions més empobrides i vulnerables del món. No respondre amb suficient contundència a l’emergència climàtica suposaria una enorme irresponsabilitat, a més de l’extinció de moltes espècies i, fins i tot, d’ecosistemes complets. A la vegada, el repte d’aturar la crisi suposa, també, una oportunitat única per establir un model econòmic més just, per aprofundir en democràcia i per blindar drets. Per la majoria de la societat, les transformacions estructurals en l’economia i la societat que són necessàries per salvar el planeta no han de suposar un sacrifici sinó una millora en les seves condicions de vida.
Les dades són contundents. Si no es limita l’increment de la temperatura mitjana global en 1,5 °C, les conseqüències per a les generacions presents i futures seran letals: onades de calor més intenses i prolongades, sequeres recurrents, desertificació, augment dels fenòmens meteorològics extrems, pèrdua de biodiversitat, falta de disponibilitat d’aigua potable i terres fèrtils, incendis més virulents, empobriment i augment de les desigualtats. Per tant, les diferents institucions europees, estatals, autonòmiques i locals hem d’assumir la nostra responsabilitat i estar a l’altura de les necessitats que exigeix aquest moment cabdal de la història. Cal reconèixer que ens trobem davant d’una emergència climàtica que requereix una resposta global i local.
El 27 de setembre es va celebrar la Vaga Mundial pel Clima. Un grup de militants de Movem vam assistir-hi, al costat de les 100.000 persones que ens vàrem manifestar pels carrers de Barcelona per reclamar un futur millor, més sostenible. Cal prendre accions a escala global per propiciar un canvi de sistema que garanteixi la nostra supervivència.