Movem Sant Just | L’energia, un dret bàsic?
16058
post-template-default,single,single-post,postid-16058,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

L’energia, un dret bàsic?

L’energia, un dret bàsic?

De nou les setmanes més fredes de l’any han coincidit amb les del preu més car de l’energia elèctrica. L’ús i l’accés a l’energia constitueix una necessitat bàsica per a tothom. Una necessitat bàsica pagada a preus abusius. S’ha argumentat que la recent pujada del preu de la llum és fruit del temporal de fred i neu. És cert que la demanda s’ha incrementat, però el principal motiu de les pujades de la factura elèctrica no ha estat el fred, sinó la perversa regulació del nostre mercat elèctric. Durant aquests darrers dies els preus de la llum s’han incrementat en alguns moments fins a un 100%, mentre que els costos de generació d’aquesta energia tot just s’incrementaven en un 4%.

Què està passant? Tenim un sistema subordinat als interessos d’un poderós oligopoli empresarial que comporta que els preus de l’electricitat per a les famílies siguin els cinquens més cars de la UE. Mentre els beneficis d’aquestes empreses es multipliquen,  a Catalunya es calcula que el 18,7% de la població destina més d’un 10% de la seva renda disponible a les despeses energètiques de la llar i el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada. Es fa imprescindible un major protagonisme dels poders públics en la regulació i la intervenció en el sector que, alhora, també ha d’impulsar la democratització del sistema.

A Sant Just hem iniciat el camí del canvi. Al necessari increment de la producció fotovoltaica per reduir emissions (doblarem la producció a finals de mandat), estem afavorint la generació renovable distribuïda mitjançant el desenvolupament d’inversions en autoconsum, i ben aviat l’impuls definitiu a les comunitats energètiques locals.

Un altre pas important ha estat ser membre de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, la qual celebrarà l’assemblea constituent el pròxim 19 de febrer, per formar part de la reflexió per la transició energètica justa i renovable. També estem en converses amb l’AMB per contractar els subministraments a l’operador públic metropolità: 100% renovable i 100% públic.

També ho estem fent molts particulars desendollant-nos de les multinacionals i optant per empreses productores i comercialitzadores d’energia d’origen 100% renovable, petites, públiques o cooperatives, les quals promouen l’ocupació estable i de qualitat, la responsabilitat social, l’arrelament al territori i la màxima implicació en el desenvolupament econòmic i social de totes les persones, incloent-hi també els col·lectius més vulnerables.

El canvi ha començat i totes i tots n’hem de ser protagonistes.