Movem Sant Just | La Prova Pilot
16061
post-template-default,single,single-post,postid-16061,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

La Prova Pilot

La Prova Pilot

Des de Movem Sant Just estem liderant uns dels canvis més importants del municipi, el repte en la millora de la recollida selectiva, un repte que emana d’un mandat europeu: l’any 2035 hem d’arribar al 65% de reciclatge dels residus urbans.

Un canvi que portem treballant des del mandat passat. Vam començar fent una anàlisi del model actual de residus, on va quedar palès que, per tal de poder fer canvis importants en els índexs de recollida selectiva, calia fer un salt de model. Les campanyes de conscienciació, educatives o sancionadores tenen un efecte temporal en la ciutadania, per tant cal fer canvis permanents, i aquests només es produeixen si canviem el model de recollida.

Un canvi de model que avui dia es fa més necessari que mai. Si donem un cop d’ull a les dades veiem clarament l’efecte de la pandèmia en els hàbits de consum, la mobilitat i el teletreball que de retruc ha afectat, i molt, a la generació de residus. Hem tancat el 2020 amb un augment d’un 35,2% dels envasos, un 22,7% del paper i cartró, un 19,7% de vidre, un 21,2% d’orgànica, i hem disminuït un 10% la resta, totes aquestes dades respecte al 2019. Són unes dades molt bones, demostrant que som un municipi amb molta consciència respecte a la problemàtica dels residus i la importància del reciclatge, però no suficients pe complir els objectius.

I quina està sent la proposta de canvi? Doncs la proposta és la d’un model híbrid de recollida selectiva; on s’implementa el porta a porta comercial i el contenidor intel·ligent.

El sistema porta a porta està ja implementat per tots els residus comercials del municipi, que suposen 1/3 del total de residus generant, per tant, ara a Sant Just s’està recollint un 1/3 dels seus residus amb el sistema porta a porta.

El sistema de contenidor intel·ligent és un amb d’obertura amb targeta per a les fraccions de resta i orgànica. Actualment ja hem iniciat una prova pilot al primer barri, el barri de Miranda Canigó, on més del 75% del veïnat ja tenen la targeta i n’estan fent ús. On, a més a més, el sistema es complementa amb el projecte de participació voluntària KAYT (Know As You Throw), on implica de manera activa a la ciutadania perquè coneguin el que llencen, el seu comportament i els ajudi a millorar-lo. Ara ens tocarà seguir implementat el servei a tot el municipi.

Ens sentim orgullosos i orgulloses de tenir un poble implicat en el reciclatge i volem seguir avançant pel bé comú.