Movem Sant Just | Unes renovables sostenibles
16088
post-template-default,single,single-post,postid-16088,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Unes renovables sostenibles

Unes renovables sostenibles

Des de Movem Sant Just som favorables a les energies renovables que han de suposar la fi de la dependència de les energies d’origen fòssil i són l’instrument essencial en una transició energètica justa. A més creiem que les energies renovables són palanques de transformació social i d’apoderament territorial i ciutadà.

La transició energètica és doncs inevitable, ara bé, cal tenir clar com es desplega per tal de no generar injustícies. Hem vist el debat generat entorn les grans instal·lacions de producció d’energia renovable. Volem, per tant, que es despleguin les renovables en el territori, però no a qualsevol preu, s’han de fer amb criteris territorials, mediambientals i socials.

Hem de protegir els espais naturals i la biodiversitat, establint mesures per assegurar que les instal·lacions solars es facin sota paràmetres de sostenibilitat i garantint la recuperació dels espais naturals.

Hem de protegir el patrimoni cultural i paisatgístic, delimitant l’impacte acumulatiu de les instal·lacions i assegurant que gran part de les instal·lacions de fotovoltaica es duguin a terme en espais urbans o periurbans.

Hem de protegir els usos agraris del sòl, preservant els espais agraris per tal de protegir les activitats agrícoles i evitar el monocultiu solar. La defensa de la sobirania alimentària va de la mà de la lluita contra el despoblament i el foment del treball en les zones rurals.

Hem de garantir la transparència i la participació ciutadana, per tal de crear una democràcia energètica real. Donant accés al territori als projectes previstos i garantint la democratització dels processos d’estudi i aprovació de les instal·lacions i també condicionar els projectes d’instal·lació d’energia a criteris de participació ciutadana.

Des de la regidoria de Medi Ambient estem treballant per complir aquesta necessària transició energètica seguint precisament aquests criteris amb tres grans objectius: doblar l’energia produïda amb 6 noves instal·lacions fotovoltaiques, fer partícip a la ciutadania posant en marxa les comunitats energètiques locals i entrant a formar part del nou operador energètic metropolità, que ens permetrà consumir energia 100% verda i 100% pública.  

La transició energètica és inevitable, però si no la fem nosaltres ens l’acabaran fent en contra nostra.