Movem Sant Just | Collserola i ara què?
16126
post-template-default,single,single-post,postid-16126,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Collserola i ara què?

Collserola i ara què?

El 51% del terme municipal de Sant Just és Collserola. Ras i curt. És lògic pensar que Sant Just ha de mirar cap a la seva vall, cap al seu espai natural, i donar-li el valor que li correspon. Des de Sant Just en Comú defensem la idea que cal generar un espai de transició, de decreixement de volum i densitat entre el teixit urbà consolidat fins a arribar al Parc. Cal apostar per a la creació d’un mosaic agroforestal, dins i fora del parc, en aquestes zones de transició, per tal de garantir la biodiversitat i qualitat dels espais, i alhora afavorir l’activitat agrícola i ramadera.

L’altra gran aposta és garantir la protecció d’aquest espai tan fràgil i complex. Cal dir, però que la pràctica majoria d’aquest espai és parc natural de Collserola.  De fet, de forma recent; els anys 2020 i 2021, s’han aprovat la modificació del Pla General Metropolità i el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge, el PEPNAT. Aquests tenen l’objectiu d’ordenar i regular els usos i les activitats amb la voluntat de protegir, conservar i millorar el patrimoni natural i els valors geològics, biològics, ecològics, paisatgístics, etnològics, agrícoles i culturals d’aquest espai natural i també el dels seus voltants, els coneguts com a espais funcionals.

I és, precisament, en l’espai funcional on, per a iniciativa d’aquest govern, vam suspendre les llicències de construcció de 3 dels àmbits d’actuació del sector de la Bonaigua. Ho vam fer el passat mes de setembre i durant tots aquests mesos s’ha estat treballant internament per analitzar la situació i les possibles alternatives. Des de Sant Just en Comú no volem que s’executi el planejament vigent, aprovat el 2003. Un planejament que preveu la construcció d’habitatge de fins a 4 plantes on estava ubicada l’antiga bòbila. Creiem que a ulls del 2022 el planejament actual no és ni acceptable ni viable. Ja ho hem fet en anteriors ocasions, ens hem oposat l’execució del sostre residencial ubicat a prop de Can Candeler, a pesar d’estar en sòl urbà, i ho tornarem a fer en aquesta ocasió buscant solucions.

Perquè, com he dit abans, tenim la ferma convicció que cal generar espais de transició entre el Parc i la trama urbana amb activitats compatibles amb el Parc i els seus usos. És per això que es repensarà tot el projecte, modificant-lo perquè no entri en contradicció i alhora que enforteixi la connexió entre espai natural i urbà. Perquè aquest és el model de municipi que volem i en som la garantia.